29 Julai 2015

Cara - cara untuk meringankan WhatsApp

Assalamualaikum Warahmatullah Hiwabarokatuh!!

Hai.. Lama x update blog ku ini..
By the way.. Aku terpanggil untuk menulis entry pada hari ini tentang cara2 meringankan WhatsApp.

Mesti korang semua pernah dapat cara2 meringankan WhatsApp kan?

Ni contoh cara2 yang korang dapat kan?

Ok.. Sebenarnya cara2 yg korang dapat tu hanya reset atau clearkan statistik penggunaan WhatsApp korang.. Bukannya clearkan msg2 lama serta gambar, audio, voice & video yang korang sendiri x perasan terperuk dalam group atau personal msg.. Even korang dh setting off pada media download dan delete pada photo gallery, Tp file2 tu terperuk dalam temp WhatsApp. Ini yang membuat storage phone korang penuh.. Dan mesti korang perasan.. Kenape storage phone korang hampir penuh.. Padahal korang dh delete segala video,gambar serta mp3 kan?

Ok lah! Aku tak nak bebel byk2.. Aku tau korang mesti fhm punye.. Now aku sediakan cara2 nak ringankan WhatsApp serta phone korang.

 memula korang buat kat group yang korang selalu sembang

Now korang ke setting dan pilih Account


kemudian korang tekan Storage Usage 


then WhatsApp akan calculate Massages & Size. kt sini aku mmg pilih yang aku paling rajin bersembang. Jumlah message 6982. Nk tgk sizenye tekan je button Size tu.



Tekan group tu (info), then korang scroll ke bawah!! korang akan nampak 2 mende tu.. korang just tekan Clear Chat tu. jangan tekan exit group plak.kang penat plak nk suh org invite semula :P


then korang tekan Clear Chat tu.. macam meng confirmkan yang korang nk clear chat.

step last ni untuk korang tengok balik kt dalam WhatsApp ade lg x file2 group tu. Setting > Account>Storage Usage then tekan icon refresh kt sebelah kanan atas tu.

sekang ni message, video, audio, voice, gambar semua dh clear kt group tu. memandangkan korang ni byk sgt group... so korang boleh buat kt semua group tu.. kalau korang jenis yg amat aktif di WhatsApp, buat la 2 minggu sekali..

Okay!! Siap gambar kan? Hehe.. Harap2 teknik ni bermanfaat untuk korang..
phone yang aku guna ni iphone 5C.aku rasa sama je untuk android. have fun! bye bye..

2 Komen:

Riana LittleCuties berkata...

Memang boleh mulakan balik nie....Go Wan go....saya sokong 100% ;-)

wann berkata...

@riana littlecuties ..eheheh..tq tq :P